Sensorische prikkelverwerking (1-4 jaar)
Sensorische informatieverwerking (SI), ook wel sensorische integratie therapie genoemd, betekend het verwerken van zintuigelijke informatie. Alle 7 zintuigen werken de hele dag samen om goed te kunnen reageren op prikkels die binnenkomen. De zintuigen laten ons bijvoorbeeld weten dat er labels zitten in kleding, dat je bij fel licht een zonnebril op wil zetten of dat gras kriebelt/ prikt aan je voeten. De zintuigen sturen een signaal naar de hersenen als ze een prikkel uit de omgeving waarnemen. Vervolgens reageer je op de prikkel. Dit gaat soms niet zo goed, waardoor er onrust kan ontstaan wat invloed heeft op het gedrag van uw zoon/ dochter maar ook op de motorische ontwikkeling.
Voor de doelgroep 1-3/4 jarigen komen de meeste hulpvragen in combinatie met een vertraagde motorische ontwikkeling. Als er een relatie is met de prikkelverwerking zie je bij een vertraagde motorische ontwikkeling dat prikkels minder goed worden geregistreerd, waardoor actie uitblijft. Deze kinderen worden vaak omschreven als lui/ ongeïnteresseerd, maar het kan dus zijn dat deze kinderen meer stimulus nodig hebben om tot actie te komen. Hier een aantal voorbeelden:
- Reageert niet op geluid waardoor volgen uitblijft (stem/ muziek/ speeltje)
- Reageert niet op geluid waardoor interesse in spelen/ voortbewegen uitblijft
- Volgt het speeltje, maar zodra die uit het gezichtsveld is, is er geen interesse om verder te zoeken
- Het speeltje ligt te ver weg, waardoor hij/ zij geen intentie inzet om te bewegen
Ook kan het zijn dat kinderen juist erg gevoelig zijn voor bijvoorbeeld een tastprikkel. Hierdoor wordt het ontwikkelen van het kruipen, maar voornamelijk het lopen belemmerd. Deze kinderen willen niet lopen over een bepaalde ondergrond (zand/ stenen/ gras).
Dit zijn een aantal voorbeelden, maar het kan op alle 7 zintuigen een werking hebben die je nodig hebt om jezelf verder te ontwikkelen. Heb je het idee dat uw zoon/ dochter problemen ervaart bij de prikkelverwerking of heb je een vraag, neem dan gerust contact op met onze kinderfysiotherapeuten.
Rol van de kinderfysiotherapeut
Na aanmelding bij onze SI-therapeut wordt er eerst een uitgebreide anamnese afgenomen. Indien nodig wordt er aanvullend een vragenlijst afgenomen om de prikkelverwerking in kaart te brengen. Dit kan de Infant/ Toddler Sensory Profile (ITSP) of Sensory Profile (SP) zijn. Dit is leeftijdsafhankelijk. Vervolgens gaat u samen met de therapeut opzoek naar een passend behandelplan.
Een SI-therapeut werkt samen met andere zorgverleners, waardoor de hulpvraag breed wordt geanalyseerd en desbetreffende specialist benaderd kan worden.