Slaapproblemen bij baby’s
Heeft uw baby moeite met inslapen, doorslapen, wordt hij/zij veel te vroeg wakker of combinaties hiervan? Misschien kan een kinderfysiotherapeut u helpen.
Baby’s slapen net als wij in cycli. De cyclus van 0-6 maanden is +/- 45 minuten, 6-24 maanden 60 minuten en > 2 jaar 90 minuten.
Het kort wakker worden doen we dus allemaal: baby’s, peuters en volwassenen. Het enige verschil is dat volwassenen het zichzelf vaak niet herinneren en baby’s laten vaak wel nog van zich horen. Ze maken dan graag even contact om dan weer door te gaan naar de volgende cyclus.
Om overdag goed te kunnen functioneren is een goede nachtrust voor iedereen belangrijk, maar voor (jonge) kinderen in het bijzonder. Slaap heeft een belangrijke invloed op onder andere de ontwikkeling, groei, immuunsysteem, herstel, gedrag en lange termijn geheugen.
Slaaproblemen bij jonge kinderen
Heeft uw kind moeite met inslapen, doorslapen, word het veel te vroeg wakker of combinaties hiervan? Misschien kan een kinderfysiotherapeut u helpen. Net als volwassenen slapen peuters ook in cycli. Dit is variërend, maar > 2 jaar slapen we in een cyclus van 90 minuten. In deze leeftijd zitten veel verschillen en kunnen kleine veranderingen een impact hebben op het slapen (angst, stress, ziek zijn, peuterspeelzaal/ school).
Peuters worden gemiddeld 1-3x per nacht wakker. Rond de start van groep 1 is ze de vraag naar (nabijheid) van ouders groter. Ook dit heeft invloed op het slaapgedrag. Veel peuters verhuizen gedurende de nacht van hun eigen bed naar het bed van hun ouder(s).
Wist je dat?
Wist je dat?
Wist je dat?
Wat kan de kinderfysiotherapeut voor u betekenen?
De laatste jaren komt steeds vaker naar voren dat slaapproblemen en prikkelverwerking invloed hebben op elkaar. De prikkels van overdag worden namelijk in de nacht verwerkt, ook als een kind te weinig prikkels heeft gekregen zal dit zich uiten in de nacht. Als eerste wordt gevraagd om een slaapdagboek in te vullen zodat wij meer informatie krijgen over hoe de nachten verlopen. Ook wordt er een uitgebreide anamnese afgenomen. Hierin wordt het probleem uitgebreid besproken met daarbij de slaapbehoefte, de slaapomstandigheden, het slaappatroon en activiteiten/ balans overdag van het kind. Als mogelijke aanvulling wordt er een vragenlijst gericht op prikkelverwerking (Infant Toddler Sensory Profile) afgenomen om de het profiel in kaart. Vervolgens wordt er een passend plan in samenspraak met ouders opgesteld om mee aan de slag te gaan.
Heeft uw vragen over uw over het slaapgedrag van uw zoon/ dochter? Neem dan gerust contact op met de kinderfysiotherapeut.
Literatuurtip
Zelfhulp bij slaapproblemen van je jonge kind – Marilene de Zeeuw, Carla brok, Myrte van Lonkhuijsen & Anita Wessels